U bent nu hier: Home
  • > AED Theresia officieel in gebruik genome...

AED Theresia officieel in gebruik genomen

 

Hij hing er al een tijdje en heeft zelfs zijn waarde al een aantal keer bewezen: de Automatische Externe Defibrillator (AED) van de ontmoetingsruimte van Stadstuin Theresia aan de Theresiastraat 15a. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van 21 januari werd het apparaat officieel in gebruik genomen.

 

Tilburg - Het initiatief om een AED te realiseren, is afkomstig van Peter Vermijs, die voorzitter is van zowel Stichting Stadstuin Theresia (SST) als KBO Theresia.

In haar toespraak wees voorzitter Els Aarts van Stichting AED Tilburg op het belang van een dergelijke faciliteit. "De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn heel belangrijk", zei ze. "Met reanimatie en defibrillatie is er een overlevingskans van 50 tot 70 procent. Het is onze taak ervoor te zorgen dat er voldoende vrijwilligers zijn die het apparaat kunnen gebruiken." Daartoe deed zij een oproep aan mensen om zich te melden.

Dankzij betrokkenheid van buurtbewoners gebeurd er meer in het voormalige schoolgebouw aan de Theresiastraat. Zo kwamen er zeven woningen, een stadstuin en een ruimte voor maatschappelijke doeleinden. In het pand zijn activiteiten als een inloopmiddag voor buurtgenoten, actuele lezingen, een creatieve kindermiddag, hardlopen en yoga en activiteiten voor oudere of mindervalide buurtgenoten.

Als voorzitter van KBO Theresia wil Vermijs alle senioren in de wijk meer betrekken bij de activiteiten die in het pand worden georganiseerd, met name de groep tussen de 50 en 75 jaar.

"Het is op zich goed dat 75-plussers bij de KBO terechtkunnen om te kaarten en te biljarten, maar dit soort activiteiten is niet erg uitnodigend richting de jongere ouderen uit de wijk. Daar willen we mee experimenteren."

"Dan valt te denken aan het opzetten van een wandelclub of een natuurclub of het bezoeken van concerten, zůnder de oudere ouderen te vergeten", benadrukt Vermijs. "Hoe meer initiatieven er zijn, des te beter. En lukt dit experiment niet, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd."